Stichting Nationale Herdenking Weesp
  • Banner afbeelding NSHW


    Nieuws

    Nieuws van en over de Stichting Nationale Herdenking Weesp. Blijf ook op de hoogte en volg onze Facebook pagina

    Terugblik Kinderherdenking 2023

    Op 12 april werd in de Grote Kerk voor schoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 de jaarlijkse Kinderherdenking gehouden, georganiseerd door de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp. Na krachtige en persoonlijke toespraken van burgemeester Halsema, Dieuwertje Blok en Katinka Hilders en eigen gedichten van verschillende leerlingen gingen de ruim 350 kinderen naar huis met de boodschap: Vrijheid verplicht. En dat geven we door.

    Burgemeester Femke Halsema bracht de vervolgingen uit de Tweede Wereldoorlog direct tot leven toen ze vertelde over een leeftijdgenote van de aanwezige kinderen, het elfjarige meisje Roosje Presser uit Weesp. “Roosje had zomaar naast jullie in de klas kunnen zitten”. De burgemeester vertelde hoe Roosje en haar familie werden gearresteerd en weggevoerd, omdat ze Joods waren. Roosje en haar ouders, broer en drie zussen overleefde de oorlog niet en werden omgebracht in concentratiekamp Auschwitz. Binnen het uur was hun huis leeg geroofd en al gauw woonden er andere mensen. “Alsof ze nooit hadden bestaan” zei Halsema. “Maar ze bestonden wél.” 

    Waar de burgemeester met high-fives werd ontvangen; op het moment dat Dieuwertje Blok het woord kreeg stak er een orkaan van geluid op in de kerk. De spreekster, die recent een boek uitgaf over haar moeder die als joodse tiener de oorlog overleefde door onder te duiken, is bij de kinderen goed bekend, onder andere als presentatrice van het Sinterklaasjournaal. Maar vandaag komt ze voor iets heel anders. 

    Door de oorlog werd mijn moeder Joods gemaakt. Alleen dat éne stukje van haar werd naar voren gehaald.

    “Vandaag gaan jullie van mij iets horen dat je niet van mijn gewend bent”, begon Blok haar voordracht. “Want wat ik vandaag vertel, is allemaal wáár.” In een klap gaat het rumoer en het gegiechel liggen. Blok vertelt dat ze uit een grote familie komt. Aan één kant tenminste. Aan de andere kant, haar moeders kant, is er bijna niemand meer. Omdat ze Joods waren. Er verschijnen zwart-wit foto’s van een jonge vrouw op de monitors. De moeder van Dieuwertje Blok: Henny Gazan. Het publiek is stil. Dieuwertje vertelt het verhaal van haar moeder, die als zeventienjarige, vrolijke, niet-gelovige jonge meid de oorlog in ging en de grootste onvrijheid moest ondergaan die er bestaat: ze mocht er niet meer zijn. Ze moest onderduiken, zich schuilhouden, stil houden. Niet meer naar buiten, niet meer naar het strand.

    “Kun je je dat voorstellen?” vraagt Dieuwertje aan de kinderen. “Dat er bijvoorbeeld een bord bij de McDonald’s zou staan: ‘Voor blonde kinderen verboden’.? Zoiets gebeurde er met mijn moeder. Ze was een scholiere, een vriendin, ze was als mens zo veel méér. Net zoals wij dat allemaal zijn. Maar door de oorlog werd ze Joods gemaakt. Alleen dat éne stukje van haar werd naar voren gehaald.”

    “Een voorstelling van de oorlog”, verzucht stadsdeelvoorzitter Katinka Hilders bij het Monument aan de Ossenmarkt, voordat de kinderen bloemen mogen leggen bij het herdenkingsmonument, “Ik had gehoopt dat jullie je daar nooit een voorstelling van zouden hoeven maken. Dat er nooit meer oorlog zou zijn. Maar die is er nog steeds. “ Ze vraagt om een momentje stilte. Je hoort ineens de vogels, een kikker. De fietsers remmen af en gaan stilletjes langs. “Bijzonder he?” zegt Hilders. “Door samen stil te zijn neem je even de tijd om na te denken. Geef je een teken dat je het niet goed vindt, wat er gebeurt. Dat er oorlog is. Want het is bijzonder - héél bijzonder, dat wij in Nederland in vrijheid mogen leven”, zo sluit de voorzitter af.

    Dan dragen kinderen van diverse scholen zelfgeschreven gedichten voor en mogen de kinderen een bloem neerleggen bij het monument. Er wordt al meer gewiebeld en gegiebeld, de plechtigheid duurt sommigen wat lang. Maar dan trekken de kinderen in een lange colonne weer richting school. “Heftig hè”, blaast een meisje met een roze jas naar haar vriendin. “Vet heftig”, antwoordt die. En dan hollen ze elkaar na in de richting van de ophaalbrug. Het leven gaat door.

    Via deze link vindt u het hele artikel:

    https://www.weespernieuws.nl/nieuws/algemeen/311740/burgemeester-halsema-en-dieuwertje-blok-spreken-op-kinderherd?fbclid=IwAR37xhZAegU00Vj9SOQMgiPr7aZtjWGNrGc1RqyXbx2KJKI2WTJcMwUvzbQ