Stichting Nationale Herdenking Weesp
 • Banner afbeelding NSHW


   

  Programma 4 mei 2019

  Het programma van 4 mei 2019 begint met de Stille Tocht.Om 19.15 vertrekt de Stille Tocht vanaf de Synagoge aan de Nieuwstraat.De Stille Tocht wordt begeleid door trommelaars van harmonie de Adelaar.

  Om 19.25 begint het programma bij het Monument aan de Ossenmarkt.
  Hier worden gedichten voorgedragen door Mevrouw Corry Alberts en er is muziek van harmonie de Adelaar.Ook zal Ruby Rademaker een presentatie verzorgenBurgemeester de Heer B.J. van Bochove houdt een toespraak en ter aankondiging op de 2 minuten stilte zal de taptoe worden gespeeld door Guido Former, trompettist.

  Na de 2 minuten stilte en het zingen van 2 coupletten van het Wilhelmus, worden er kransen gelegd door het College van B&W, de Veteranen uit Weesp, en de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp.
  Hierna volgt het defilé langs het Monument.
   

  Programma Herdenkingsbijeenkomst
  Vanaf 20.15 is iedereen welkom in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Daar is er gelegenheid om koffie en thee te drinken.

  Om 20.45 wordt het programma geopend met een toespraak door Peter Eijking: Herdenken anno 2019.
  Hierna zal Kamerkoor Camerata Fectionata het Requiem van Fauré uitvoeren.

  Over het Requiem: het Requiem in  het algemeen is een dodenmis die gezongen wordt bij de uitvaart van een overledene en die uit een aantal vaste, in een mis vastgelegde delen bestaat.
  Veel beroemde componisten hebben een requiem geschreven, waaronder Mozart en Brahms. De gebruikte teksten verschillen echter nog al. Fauré hanteert een aantal delen uit de mis, maar voegt ook zelf een aantal delen toe, waar onder het prachtige ´Pie Jesu´voor sopraan solo en het ´In Paradisum´waarin de wens wordt uitgesproken dat de engelen de overledene het Paradijs binnenleiden en hem opnemen in het Engelenkoor.

  Het Requiem van Fauré werd in verschillende fasen geschreven. In elke versie voegt Fauré een aantal delen toe tot zijn Requiem in de derde en laatste versie uit 1899 de definitieve vorm krijgt.

  Ondanks het feit dat het een Requiem is, heeft het werk een ingetogen en ook zacht karakter. Of, zoals Fauré het zelf zei: ´het werk is even zachtmoedig als ikzelf´.
  Het is een uitvoering voor iedereen die wil reflecteren of mijmeren, of zich door de vriendelijke klanken van dit Requiem wil laten meenemen.
  De solisten zijn:
  Bariton: Vincent Spoelman
  Sopraan: Ilse Doornspleet
  Het Requiem wordt op het orgel begeleid door Christine Kamp en het geheel staat o.l.v. dirigent Fred Smalbrugge