Stichting Nationale Herdenking Weesp
 • Banner afbeelding NSHW


   

  Kinderherdenking 2021

  Het bestuur van de SNHW vindt het belangrijk dat jongeren in Weesp nadenken over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de manier waarop we dat herdenken. Daarom wordt elk jaar een Kinderherdenking georganiseerd voor groepen 7 en 8 van alle Weespse basisscholen met een lezing over de Tweede Wereldoorlog in de Grote Kerk en een kennismaking met het oorlogsmonument bij de Ossenmarkt waar op 4 mei de dodenherdenking plaatsvindt. Vanwege de
  corona-situatie heeft de SNHW ook dit jaar moeten beslissen om de jaarlijkse Kinderherdenking Weesp op een andere manier te organiseren dan normaal. 

  In samenwerking met Hans Quatfass van RQB Films is voor alle betrokken scholen een online omgeving gemaakt die leraren in hun eigen klas kunnen gebruiken in onderwijs over de Tweede Wereldoorlog in Weesp. Centraal staat de in 2018 verschenen filmserie ‘4 portretten uit Weesp, 1940-1945’ die enkele jaren geleden verscheen over de levens van vier Weespers die hun leven verloren in de Tweede Wereldoorlog. In 2019 is een extra, meer algemeen, deel toegevoegd over Weesp in de bezettingsjaren. Voor de Kinderherdenking 2021 is extra beeldmateriaal geschoten van burgemeester Bas Jan van Bochove en SNHW-bestuurslid Corry Alberts die tekst en uitleg geven bij twee plaatsen van herinnering in Weesp: de synagoge in de Nieuwstraat en het monument op de Ossenmarkt. Al het filmmateriaal is beschikbaar op: tinyurl.com/j7yehfpk .

  Ook heeft de SNHW contact gezocht met basisschool De Triangel om de traditie van de wensboom
  op de Ossenmarkt in ere te herstellen. Op donderdag 15 april hingen leerlingen van groepen 7 en 8
  vredeswensen in een kunstwerk dat enkele jaren geleden is gemaakt door leerlingen van het
  Casparus College. Voor een reportage zie de website van het Weesper Nieuws ( tinyurl.com/5h9773e ). De wensboom zal bij het monument blijven staan tot 4 mei. 

  Het bestuur van de SNHW is blij dat basisschoolleerlingen in Weesp, ondanks de beperkingen tijdens deze corona-crisis, toch op zinvolle wijze hebben kunnen stilstaan bij de betekenis van de Tweede Wereldoorlog in de huidige tijd. We zien er naar uit om volgend jaar weer een Kinderherdenking te organiseren met een lezing in de Grote Kerk en een grote bijeenkomst bij de Ossenmarkt.