Stichting Nationale Herdenking Weesp
 • Banner afbeelding NSHW


  Activiteiten

  Naast de jaarlijkse herdenking op 4 mei bij het Monument aan de Ossenmarkt organiseert de Stichting gedurende het jaar diverse andere activiteiten rond het thema vrijheid.

  Kinderherdenking 2017

  5 april 2017 is er de jaarlijkse Kinderherdenking.
  ‘s Ochtends komen ruim 250 leerlingen van de Weesper basisscholen naar de Grote Kerk aan de Nieuwstraat.
  De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp heeft mevrouw Hélène Petter en haar dochter Debbie Petter uitgenodigd om tijdens deze Herdenking hun verhaal te vertellen.

  Mevrouw Petter werd in de Tweede Wereldoorlog, samen met haar vader, in maart 1943 opgepakt en met een overvalwagen naar de Hollandse Schouwburg in Amsterdam gebracht. Vanuit de Hollandse Schouwburg werden de Joden naar Westerbork gedeporteerd en van daaruit naar de vernietigingskampen. Maar, zoals zij zelf vertelt, in de Hollandse Schouwburg, gebeurde 'iets heel vreemds', haar naam werd omgeroepen, zij moest naar voren komen. Zij mocht nog net haar vader een kus geven, en toen werd zij naar de deur gebracht. Daar stond haar opa.

  Ook nu weet mevrouw Petter nog niet hoe haar opa het voor elkaar heeft gekregen dat zij mocht vertrekken uit de Hollands Schouwburg. Ze moest direct onderduiken. Met de Bevrijding van Zuid-Nederland komt er op 17 september 1944 een einde aan haar onderduikperiode. Haar beide broers en haar vader worden door de Duitsers vermoord.

  Het verhaal van Hélène Petter is door haar dochter Debbie Petter opgeschreven in het boekje “Ik ben er nog”. Tijdens de Kinderherdenking vertel mevrouw Petter haar verhaal  en vertelt Debbie Petter wat dit verhaal van haar moeder voor haar heeft betekend.
  Weesp heeft een bijzondere betekenis Voor mevrouw Petter,  zij heeft hier 40 jaar met haar gezin gewoond.

  Na de bijeenkomst in de Grote Kerk lopen de leerlingen met de leerkrachten naar de Ossenmarkt. Bij het Monument vindt dan een korte plechtigheid plaats. De burgemeester, de heer van Bochove, zal vertellen waarom hij  herdenken zo belangrijk vindt. Mevrouw Alberts, bestuurslid van de SNHW, zal de betekenis van het Monument uitleggen. De leerlingen worden vervolgens uitgenodigd om bij het Monument bloemen te leggen.
  Bij de bijeenkomst in de Grote Kerk en bij de plechtigheid bij het Monument dragen leerlingen gedichten voor.