Stichting Nationale Herdenking Weesp
 • Banner afbeelding NSHW


  Nieuws

  Nieuws van en over de Stichting Nationale Herdenking Weesp. Blijf ook op de hoogte en volg onze Facebook pagina

  Dag van de Rechten van de Mens
  ‘Write for Rights’ op dinsdag10 december 2019 in de bibliotheek in Weesp

  Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties aangenomen, n.a.v. de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.
  Amnesty International besteedt jaarlijks op 10 december extra aandacht aan de eerbiediging van de Mensenrechten, en organiseert de actie ‘Write for Rights’. 

  Bij deze actie worden brieven en kaarten geschreven voor mensen die onterecht of zonder vorm van proces gevangen worden gehouden, of van wie de mensenrechten op een andere manier worden geschonden.
  Er wordt o.a. geschreven voor Yasaman Aryani die in Iran gevangen zit omdat ze zonder hoofddoek in de trein bloemen uitdeelde aan andere vrouwen, om te protesteren tegen de discriminatie van vrouwen in Oran.
  Yasaman en haar moeder zijn veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf.

  En er wordt geschreven voor de Egyptische activist  Ezz El-Din die op 11 juni 2019 werd opgepakt door veiligheidsagenten in burgerkleding. Hij werd waarschijnlijk gearresteerd omdat hij zich inzet tegen gedwongen huisuitzettingen. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

  Voor deze mensen en andere verdedigers van mensenrechten wordt aandacht gevraagd. Deze actie is bedoeld om gevangenen te steunen en regeringen op te roepen de mensenrechten te eerbiedigen.

  In de afgelopen jaren heeft deze schrijfactie veel resultaat opgeleverd. 
  De bibliotheek in Weesp is van 10-uur tot 22-uur geopend. Voorbeeldbrieven en kaarten zijn aanwezig.
  ’s Avonds is er livemuziek door Weesper musici.

  De schrijfactie in Weesp wordt georganiseerd door de bibliotheek Weesp, de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en oud wethouder Peter Eijking.