Stichting Nationale Herdenking Weesp
 • Banner afbeelding NSHW


  Nieuws

  Nieuws van en over de Stichting Nationale Herdenking Weesp. Blijf ook op de hoogte en volg onze Facebook pagina

  10 december 2020: Dag van de Rechten van de Mens

  Doe mee met de schrijfactie ‘Write for Rights’.

  Op donderdag 10 december wordt ook in Weesp de schrijfactie’ Write for Rights’ georganiseerd. We gaan dan brieven schrijven voor gevangenen.
  Voorbeeldteksten zijn aanwezig.

  De actie wordt landelijk georganiseerd door Amnesty International en in Weesp door de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp i.s.m. de bibliotheek Weesp (Oudegracht 67).
  We gaan o.a. schrijven voor:
  Melike Balkan en Özgür Gür (Turkije)Biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers van de universiteit van Ankara. De groep organiseerde een Pride sit-in op de campus, omdat de universiteit de jaarlijkse Pride-mars verbood. De universiteit schakelde de politie in. De agenten gebruikten buitensporig veel geweld tegen de vreedzame demonstranten en verrichtten arrestaties. Melike en Özgür en 18 anderen kunnen 3 jaar celstraf krijgen.

  Germain Rukuki (Burundi)
  In Burundi worden mensen gemarteld. Germain Rukuki maakte gebruik van het recht om je mening te uiten en kwam daartegen in actie. Maar de overheid vond dat een organisatie waarmee hij samenwerkte ‘het imago van het land bezoedelde’. Germain werd schuldig bevonden aan een aantal schijnaanklachten, waaronder ‘rebellie’ en ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’. Hij kreeg 32 jaar cel en heeft zijn zoontje van drie nog nooit gezien.

  De bibliotheek is op donderdag 10 december geopend van 10.00 tot 22.00. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de Coronaregels.

  Als u thuis mee wil doen kan dat ook: ga naar de website van Amnesty, www.amnesty.nl  en daar vindt u de aanwijzingen. U kunt via internet  brieven schrijven of een pakket materialen aanvragen om thuis te schrijven.

  We verwelkomen u graag op donderdag 10 december in de bibliotheek van Weesp.