Stichting Nationale Herdenking Weesp
 • Banner afbeelding NSHW


  Nieuws

  Nieuws van en over de Stichting Nationale Herdenking Weesp. Blijf ook op de hoogte en volg onze Facebook pagina

  Een Naam op het Monument

  De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp (SNHW) heeft het initiatief genomen om de Namen van de slachtoffers uit Weesp uit de Tweede Wereldoorlog toe te voegen aan het Monument aan de Ossenmarkt.
  In goede samenwerking met de gemeente (eigenaar van het Monument) wordt dit project in 2018 gerealiseerd.Daarnaast heeft de SNHW het initiatief genomen om een professionele film te laten maken over de verhalen achter de Namen.
  Wanneer je met overlevenden of met nabestaanden praat is altijd de vraag/het verzoek: ´blijf de verhalen vertellen´.
  De SNHW beschouwt dat als een belangrijke opdracht voor haar activiteiten.
  In overleg met het filmbedrijf uit Weesp, RQB, is een plan uitgewerkt.
  In de film worden 4 portretten weergegeven van slachtoffers uit Weesp, die zijn omgekomen.
  De mensen die geportretteerd worden zijn:
  Jan van Gent: hij was kolenboer in Weesp. Hij stierf bij de Cuneraweg in Veenendaal toen hij na de slag om de Grebbeblinie de terugtrekking van een aantal bataljons Nederlandse soldaten moest dekken.
  Albert Bakker: hij nam deel aan een sabotageactie bij de spoorwegovergang op de Keverdijk. Hij kon niet snel genoeg wegkomen op de fiets en werd na een gewelddadig verhoor op een boerenerf aan het begin van de Dammerweg gefusilleerd.
  Kor Bonte: hij dook onder nadat hij terugkeerde uit Duitsland waar hij als dwangarbeider werkte. In Amsterdam raakte hij betrokken bij het verzet. Hij werd samen met 28 anderen, als represaille gefusilleerd op de plek waar door het verzet een SD agent was doodgeschoten.
  Emma Wonder-Menko: zij was de eigenaresse van het chique modemagazijn Wonder- Menko aan de Nieuwstraat. In 1942 werd het gezin gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Vanuit Amsterdam werden zij via Westerbork naar Sobiborgedeporteerd. Daar werden Emma, haar man Barend en hun 2 kinderen, Kaatje en Jacob vergast.
  De bedoeling is om de film op 4 mei 2018 in première te laten gaan tijdens de Herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk in Weesp.
  Daarna komt de film beschikbaar voor scholen, verenigingen en mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
  De film wordt ook via Youtube beschikbaar gesteld.


  Om deze film te financieren zijn wij op zoek naar Weespers, particulieren en bedrijven, die dit project willen steunen.Als u hieraan bij wil dragen stuurt u dan een mail naar stnatherdenkingenweesp@gmail.com