Stichting Nationale Herdenking Weesp
 • Banner afbeelding NSHW


  Activiteiten

  Naast de jaarlijkse herdenking op 4 mei bij het Monument aan de Ossenmarkt organiseert de Stichting gedurende het jaar diverse andere activiteiten rond het thema vrijheid.

  Dachau

  Leerlingen van het Casparus College bezoeken  ook in 2018 herinneringscentrum Dachau

   

  Op dinsdag 30 november vertrekken 25 leerlingen van het Casparus College naar Dachau. Zij brengen daar een bezoek aan Herinneringscentrum Dachau.

  Deze reis is het sluitstuk van het project ´Ons historisch besef´ dat nu voor de 2de keer op de school wordt uitgevoerd.

  De leerlingen krijgen onderwijs over de Tweede Wereldoorlog en 2 gastsprekers van het Gastsprekersproject Westerbork hebben een bezoek gebracht aan de school. Op dinsdag 25 september kwam Mevrouw Petter naar de school. Mevrouw Petter heeft in de oorlog 2 broers en haar vader verloren. Zelf moest ze jaren onderduiken, maar zij overleefde de oorlog. Mevrouw Petter heeft een speciale band met Weesp, omdat zij hier 40 jaar met haar gezin heeft gewoond. In de afgelopen jaren is mevrouw Petter vaker in Weesp geweest om haar verhaal te vertellen o.a. tijdens Kinderherdenkingen.

  Op maandag 1 oktober kwam mevrouw M. van Burik naar de school. Zij is dochter van een Joodse moeder en een Roma vader. Haar grootmoeder is op een wonderlijke manier ontsnapt aan alle verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Mevrouw van Burik legde uit aan de jongeren dat Roma, Sinti en andere zigeunergroepen al decennialang onderdrukt en vervolgd worden, en dat deze groepen ook zeer erg te lijden hebben gehad onder het bewind van de nazi´s. Zij riep de jongeren op om ook anno 2018 waakzaam te zin voor onderdrukking en uitsluiting.

  De verhalen van beide sprekers werden met veel belangstelling gevolgd door de leerlingen. Dat bleek ook uit de vragen die zij na afloop stelden.

  Tijdens hun bezoek aan Herinneringscentrum worden de jongeren begeleid door gidsen van dit centrum

  In dit project werkt de de SNHW nauw samen met het Casparus College. Een bestuurslid van de SNHW zal de reis naar Dachau meemaken..

  Op maandag 27 november geven de leerlingen hun eindpresentatie over dit project. Deze bijeenkomst begint om 19-uur en inwoners van Weesp zijn van harte welkom.